Sedan EU under 2020 rev upp Privacy Shield har EU och USA arbetat på att ta fram ett nytt ramverk för transatlantisk dataöverföring. Utan ett ramverk är det bland annat inte tillåtet för bolag att lagra viss data om EU-medborgare på amerikanska servrar utan särskilda kontrakt, något som kan ställa till det för Facebook-ägaren Meta.

Meta hotar stänga ned Facebook inom EU

I sin fjärde kvartalsrapport tycks Meta åter sätta press på EU, genom att varna för att tjänster likt Facebook och Instagram kan stå på spel utan ett sådant avtal. Ett EU utan Facebook ser däremot inte ut att bekymra europeiska ministrar. Både Frankrikes finansminister Bruno Le Maire och Tysklands ekonomiminister Robert Habeck anser att EU klarar sig utan Metas tjänster.

I can confirm that life is very good without Facebook and that we would live very well without Facebook. Digital giants must understand that the European continent will resist and affirm its sovereignty. – Bruno Le Maire, Frankrikes finansminister

Enligt franske ministern Le Maire måste teknikjättar förstå att Europa inte ämnar tumma på sin självständighet. Detta får medhåll av Habeck, som tillägger att EU är en för stor ekonomisk kraft för att avskräckas av den typen av hot.

We have absolutely no desire and no plans to withdraw from Europe, but the simple reality is that Meta, and many other businesses, organizations and services, rely on data transfers between the EU and the US in order to operate global services. – Talesperson för Meta

I ett uttalande till Bloomberg menar Meta däremot att tidigare uttalanden inte var ämnade att uppfattas som hot. Enligt Metas talesperson har de ingen önskan om eller konkreta planer på att avveckla tjänster inom Europa, men att de likt flera andra bolag och verksamheter rent krasst är beroende av att EU och USA lyckas upprätta ett avtal.

Det föregående avtalet avvecklades till följd av att det inte ansågs följa övriga europeiska integritetslagar. För närvarande väntas besked kring ett nytt avtal för dataöverföring från EU till länder utanför EU, däribland USA, anlända den 23 februari. På grund av avtalets komplexitet kan det dock dröja längre än så.

Källa: Bloomberg