Fjolårets lansering av Intels Core 12000-serie "Alder Lake" var fullspäckad med nyheter, där DDR5-minnesstöd var en stor men valbar sådan. Bolagets plattform markerar starten för nästa generation av primärminnen för konsumenter, men relativt små prestandaskillnader, sämre tillgänglighet och högre priser är anledningar till att fortsätta med äldre DDR4-minne. Samma situation syntes när DDR4 så sakteligen tog över efter DDR3 från år 2014.

Nu rapporterar analysfirman Trendforce att just DDR3 sjunger på sista versen, eftersom att tillverkare ställer om produktionen för att möta efterfrågan på DDR5-produkter. Senare i år släpper både AMD och Intel uppdaterade DDR5-baserade plattformar, varför efterfrågan lär öka. De två processortillverkarna övergav DDR3-minne för flera processorgenerationer sedan, men minnestypen används fortfarande i en uppsjö av produkter inom kategorier som nätverk och TV-apparater.

Därtill är processorplattformar med ett decennium på nacken ofta tillräckliga för många användare och hos svenska återförsäljare finns ännu ett brett DDR3-utbud att tillgå. Prisläget är ungefär detsamma som för DDR4, i skrivande stund med en startnivå om 30–40 kronor per gigabyte. Primärminne har en ökänt skakig prisbild, men Trendforce spår att utfasad DDR3-produktion inledningsvis leder till blygsam prisökning. Under årets andra kvartal menar analysfirman att priserna stiger med upp till 5 procent, vilket kan spilla över på både minnesmoduler och annan elektronik.

Trendforce förklarar därutöver att omställningen inte gäller samtliga tillverkare, men att jättarna Samsung och SK Hynix minskar DDR3-tillverkningen och förbereder att stämpla minnestypen som End of Life. Flera mindre aktörer uppges istället skala upp eller fortsätta DDR3-tillverkningen som tidigare och bland de stora tillverkarna syns Micron, som dröjer med att ta DDR3 av daga till år 2026. Företagen som använder minnestypen i sina produkter kommer därför ha tid för att byta till DDR4-alternativ, även om DDR3-tillgången gradvis sjunker.