I höstens grafikkortsstrid slog det gröna laget till först med lanseringen av flaggskeppet Geforce RTX 4090, men drabbningen har bara börjat. Nyligen meddelade AMD att de presenterar nästa generations grafikkort med arkitekturen RDNA 3 den 3 november, medan säljstart väntas dröja till betydligt senare. Från välbekant håll framkommer nu uppgifter om prestandan hos nästa generation.

Profilen @greymon55 gör gällande att toppkretsen Navi 31 ska ge ett rejält lyft i form av dubblerad prestanda jämfört med Navi 21 vid rastrering. Vid ray tracing ska ökningen vara ännu större, det vill säga mer än dubbelt upp jämfört med föregångaren. Det framgår inte om jämförelsen är mot Radeon RX 6950 XT eller RX 6900 XT, där den förstnämnda presterar ungefär tio procent bättre.

En dubblering i prestanda skulle placera Radeons flaggskepp norr om Nvidias Geforce RTX 4090 i SweClockers prestandaindex, även om det är värt att notera att Nvidias toppkort till viss del begränsas av redaktionens Intel Core i9-12900KS. Uppgifterna går stick i stäv med tidigare rapporter, som talat om att AMD skulle få svårt att tävla med det gröna laget.

AMD har tidigare bekräftat att RDNA 3 får 50 procent högre energieffektivitet än RDNA 2, vilket kan tolkas som 50 procent högre prestanda vid en given effektförbrukning. En möjlighet för att nå den påstådda prestandaökningen är att nyttja den ökade energieffektiviteten och samtidigt skruva upp strömbudgeten, som för dagens flaggskepp RX 6950 XT ligger på 335 W. Nvidia ligger på betydligt högre 450 W med Geforce RTX 4090.

Ovanligt lite konkreta uppgifter finns tillhanda om nästa generation, men den som vill veta mer behöver inte vänta länge till. Om knappt två veckor går eventet "together we advance_gaming" av stapeln och då lär många av dagens frågetecken besvaras.

Känner du dig mest sugen på grafikkort från det röda eller gröna laget denna höst? Dela med dig i tråden!