I slutet av 2021 avtäckte Activision Ricochet, ett nytt antifusksystem som skulle begränsa fuskande i flera Call of Duty-titlar. Systemet bekämpar oärliga metoder på flera fronter, inklusive inte helt okontroversiella drivrutiner på kernel-nivå till PC. Nu får Ricochet ytterligare förstärkning som ska stävja hårdvarufuskare.

I ett blogginlägg berättar utvecklare bakom antifusksystemet att de tagit fram ett tillägg som identifierar om spelaren fuskar med hjälp av hårdvara från tredje part. Det kan till exempel handla om enheter som agerar mellanhand till handkontroller, möss eller tangentbord och ger oförtjänta fördelar som minskad rekyl eller auto-aim. Spelare som använder sig av ett sådant tillbehör tilldelas först en varning och riskerar sedan både tillfällig och permanent avstängning vid upprepad användning.

RICOCHET-UPDATE-S03-001.jpg

Spelare som upptäcks använda otillåten hårdvara får först en varning.

Till skillnad från klassiska fusk till datorspel, som ofta handla om att injicera kod eller påverka mjukvaran, kan fusk som går via extern hårdvara vara betydligt svårare att detektera. Utöver hårdvarudetektering kan åtgärder också bestå av att granska ovanliga och "omänskligt" perfekta inmatningar. Så blir även fallet för Call of Duty, eftersom antifuskteamet i samma uppdatering får tillgång till ett verktyg för att undersöka repriser av högt rankade matcher.

Verktyget spelar automatiskt in alla rankade matcher i spelets högsta nivåer. Misstänker antifuskteamet suspekt aktivitet kan det också användas för att spela in specifika användares matcher. Därtill kan legitima spelare göras osynliga för misstänka fuskare, för att försämra upplevelsen för den som kör med fulspel, samtidigt som antifuskteamet får möjlighet att undersöka fallet.