EU har som mål att öka den inhemska produktionen av kretsar fram till 2030 med målet att då nå 20 procent av marknadsandelarna, vilket bland annat ska ske genom en ordentlig investering på närmare 500 miljarder kronor. Nu meddelar taiwanesiska kretstillverkaren TSMC att planerna inletts ordentligt för att bygga kretsfabrik i Tyskland som väntas stå klar 2027.

TSMC:s initiala investering ligger på 3,5 miljarder, motsvarande 40 miljarder kronor i dagsläget, men företaget är inte ensamma med att investera i projektet. Tillsammans med partners som Bosch, Infineon och NXP Semiconductors ska den totala investeringen ligga strax över 10 miljarder euro. TSMC kommer driva fabriken medan resten av företagen står som minoritetsägare.

Planen är för tillfället att fabriken byggs i Dresden där den väntas kunna producera 40 000 wafers på 300 millimeter varje månad. Primärt väntas dessa kretsar användas inom bilindustrin.

TSMC är inte ensamma om att bygga kretsfabrik i Tyskland. Det är känt sedan tidigare att Intel planerar att bygga kretsfabrik som även den ska stå klar 2027. Utöver detta lobbar EU för att locka fler tillverkare till Europa.

Mer om kretstillverkning i Tyskland