Det finns en uppsjö olika mjukvarulösningar för att mäta prestanda i spel. En av dessa är Intels Presentmon, en kommandobaserad applikation utan grafiskt gränssnitt som används som bas i flertalet andra program, däribland AMD:s OCAT, Nvidias Frameview och Capframe X. Nu släpper Intel en stor uppdatering av Presentmon, vilken gör mjukvaran mer lättillgänglig med ett grafiskt gränssnitt, en OSD-meny direkt i spelet samt en högintressant ny funktion.

Intel Arc DX11 and PresentMon update - Embargo Aug 18 6am PT-15.jpg

Den nya funktionen är ett nytt mätvärde som kompletterar de renderingstider (eng. frame times) som bland annat används för att räkna ut bildfrekvensen i spel (FPS). Där renderingstiden är den tid i millisekunder det tar för såväl processorn som grafikkortet för att skapa en bildruta introducerar nu Intel mätvärdet "GPU Busy", vilket redovisar under hur lång tid endast grafikkortet utför själva renderingen vid uppbyggnaden av bildrutan.

Intel Arc DX11 and PresentMon update - Embargo Aug 18 6am PT-24.jpg

Genom att rita ut det nya mätvärdet tillsammans med de klassiska renderingstiderna i en graf går det att få ut intressant data huruvida processorn agerar flaskhals. I exemplet ovan med Counter-Strike 2 i låga inställningar vid upplösningen 1080p ser vi tydligt hur renderingstiden för grafikkortet (den gula linjen) avklaras relativt snabbt medan den faktiska renderingstiden för hela bildrutan (den blå linjen) tar betydligt längre tid. Detta tyder på att processorn agerar bromskloss i detta scenario.

Intel Arc DX11 and PresentMon update - Embargo Aug 18 6am PT-25.jpg

När grafikinställningarna vrids upp till taket i samma spel flyttas en större del av belastningen över till grafikkortet. Detta syns tydligt i grafen då nu tiden som grafikkortet tar på sig att rendera bildrutan ligger väldigt nära den totala tiden det tar att rendera den kompletta bildrutan.

Intel Arc DX11 and PresentMon update - Embargo Aug 18 6am PT-28.jpg

Såväl komplett renderingstid för en bildruta och mätvärdet "GPU Busy" redovisas inuti OSD-menyn hos Presentmon, vilket innebär att man kan analysera i realtid om det exempelvis är vissa sektioner i ett spel som är särskilt processortunga, eller om man är helt och hållet begränsad av grafikkortet.

En betaversion av Presentmon med de nya funktionerna finns nu tillgänglig för nedladdning via Intels webbplats. Mjukvaran är inte exklusiv till bolagets egna grafikkort utan fungerar även på AMD:s och Nvidias modeller.