På två dagar har inte mindre än tre stämningsansökningar lämnats in mot Western Digital, rapporterar Ars Technica. Alla tre kommer från kunder som har förlorat data när en SSD i produktfamiljerna Sandisk Extreme och Extreme Pro plötsligt gått sönder, och alla tre begär gruppstatus så att alla drabbade kunder kan få ersättning om företaget döms att betala skadestånd.

I flera månader har kunder och olika tekniksajter rapporterat om problemen med Sandisk Extreme-SSD. Western Digital svarade i maj genom att släppa en uppdatering av firmware i diskarna, men rapporter om plötsliga, katastrofala dataförluster har fortsatt att rulla in. Företaget har erkänt att vissa modeller kan drabbas av felet, men i de tre stämningsansökningarna och rapporter från andra användare nämns ytterligare ett antal modeller.

The Verge skickade en rad frågor om problemen till Western Digital den 8 augusti, efter att en medarbetare drabbades av en trasig Sandisk Extreme Pro för andra gången på några veckor (efter att den första gick sönder skickade företaget en ersättningsdisk som det lovade skulle ha en ny, säker firmware). Företaget har ännu inte svarat på frågorna, och har bara gett sajten ett allmängiltigt uttalande om att det tar kvalitetsproblem på allvar.

Både Ars Technica och Petapixel har också medarbetare som har drabbats av trasiga diskar. Petapixel och The Verge rekommenderar läsare att undvika SSD-enheter under varumärkena Sandisk Extreme Pro, Extreme Portable och Extreme Pro Portable samt WD Mypassport.