Via projektet Folding@home har datorentusiaster lånat ut hårdvarumuskler i vetenskapens tjänst i över 20 år. Det är ett så kallat distributed computing-projekt genom vilka vanliga användare kan ansluta sina persondatorer för att vecka proteiner och på så vis stödja forskning om hur olika sjukdomar uppstår.

► FAQ: Kom igång med Folding@home

För att uppmuntra till det är det möjligt att dela upp sig i lag och tävla om vem som utfört flest beräkningar. Nu når lag "37451", det vill säga inget mindre än SweClockers eget lag, en ny milstolpe. Under helgen lyckades entusiasterna i "Folding@SweClockers.com" passera hela 100 miljarder poäng. I skrivande stund ligger siffran på 100 098 824 286 poäng och plats 38 bland samtliga anslutna lag.

statistik folding.jpg

Statistik för SweClockers Folding-lag

Aktiviteten har varierat genom åren, men fick ett uppsving när COVID-19 bröt ut. Våren 2020 översteg de utlånade resurserna från samtliga lag och användare över 2,4 exaflops i beräkningskapacitet. Då var över 600 000 grafikkort anslutna, tillsammans med över 11 miljoner processorkärnor. Den siffran är lägre nu, men Folding@home fortsätter trots det bidra till forskning om såväl COVID-19 som olika cancertyper, Alzheimers, Parkinsons sjukdom och många fler.

Är du med i SweClockers Folding-lag?