FAQ: Kom igång med Folding@home!
Folding@SweClockers.com
Kom igång!
Ladda ned klientprogrammet till Folding@home
Installera och starta programmet
Välj ett användarnamn
Ange lagnummer (team number) 37451 för att gå med i SweClockers lag
Registrera Passkey för ditt användarnamn och få extra poäng i Folding@home. Detta gör stor skillnad och bidrar till att klättra i topplistan
Vad är Folding@home?
Folding@home är ett forskningsprojekt som använder distribuerad datorkraft för att simulera proteinveckning, en process som är avgörande för förståelsen av biologiska funktioner och sjukdomsförlopp. Felaktig veckning av proteiner är kopplat till en rad sjukdomar, däribland Alzheimers, Huntingtons, Parkinsons, vissa cancerformer och infektioner som Covid-19.
Projektet bygger på frivilliga insatser från användare världen över, som upplåter outnyttjad beräkningskapacitet från sina datorer. Genom att installera och köra Folding@home-klienten kan deltagare ladda ned, bearbeta och skicka tillbaka data till forskarna. På så vis bildas ett distribuerat nätverk med prestanda i nivå med världens snabbaste superdatorer, vilket möjliggör simuleringar i mycket stor skala.
Folding@home har utvecklats sedan starten år 2000 vid Stanford University och drivs numera av ett internationellt konsortium. Under åren har projektet bidragit till ökad förståelse för molekylära mekanismer bakom flera allvarliga sjukdomar och fungerar som ett exempel på hur crowdsourcing kan användas för att accelerera vetenskaplig forskning.
Vad har åstadkommits hittills?
Proteinveckning – processen där proteiner antar sin tredimensionella struktur – är en av de mest centrala och utmanande frågorna inom molekylärbiologin. Genom distribuerade simuleringar har Folding@home gjort det möjligt att studera dessa skeenden över längre tidsförlopp och i större detalj än tidigare, något som traditionella metoder haft svårt att hantera.
Projektets insatser har bidragit till en växande förståelse för hur felveckade proteiner är kopplade till sjukdomar som Alzheimers och vissa cancerformer. Folding@home har legat till grund för hundratals vetenskapliga publikationer, där forskare använt resultaten för att kartlägga mekanismer bakom sjukdomsförlopp eller identifiera potentiella mål för läkemedelsutveckling. En omfattande samling av dessa publikationer finns tillgänglig på projektets webbplats.
Vad kan jag göra för att hjälpa till?
Till skillnad från traditionella superdatorer bygger Folding@home på ett distribuerat nätverk bestående av hundratusentals persondatorer världen över. Genom att installera projektets klientprogram kan användare låta sin dator bidra med beräkningskraft när resurser inte används till annat. Programmet körs i bakgrunden och nyttjar ledig kapacitet från processor och/eller grafikkort, beroende på konfiguration och tillgänglig hårdvara.
Klienten ansluter till Folding@homes servrar för att hämta en så kallad work unit – ett datapaket som innehåller en simuleringsuppgift. När arbetet är klart skickas resultaten automatiskt tillbaka till forskarna, och en ny uppgift hämtas.
Det finns klientprogram tillgängliga för de vanligaste plattformarna, inklusive Windows, Linux och macOS. Deltagandet är frivilligt, och användare kan själva styra hur mycket av datorns resurser som ska avsättas till projektet.
Vad är Folding@SweClockers?
För att uppmuntra till fler deltagare innehåller forskningsprojektet ett tävlingsmoment, där både lag och användare kan tävla mot varandra i att utföra flest beräkningar (work units). Varje avklarad "work unit" ger ett antal poäng, som räknas till både din egen statistik och lagets totalpoäng. Medlemmarna hjälps åt i det egna laget Folding@SweClockers, som är ett av de absolut bäst presterande lagen i världen!
Ange team number 37451 för att dina poäng ska räknas till SweClockers foldinglag!
Mer läsning:
» Kontakta oss » SweClockers på Facebook » SweClockers på Youtube » Blips of SweClockers (Spotify) » Pappa till Moderskeppet 1–3 » SweClockers chefredaktör 2007–2015 (Team Jonas, Emil, Jacob och Ytterberg)