Nyligen kom uppgifter om ett flera år gammalt, stort intrång hos Europas största kretstillverkare i holländska NXP, rapporterar Tom's Hardware. Mellan 2017 och 2020 hade den kinesiska hacker-gruppen Chimera tillgång till NXP:s nätverk, och ska då ha stulit en mängd information. Bland annat handlar det om kretsdesigner, men vad mer som stulits har inte företaget berättat.

I över två år hade hackarna fri tillgång till det holländska företagets information utan att ha blivit upptäckta. Intrånget avslöjades bara på grund av att en liknande attack inträffade på det holländska flygbolaget Transavia. När man närmare undersökte det intrånget märkte man kommunikation med IP-adresser från NXP och upptäckte även det hacket.

NXP bekräftar intrånget men säger att de inte kände att de behövde gå publikt med det. Detta på grund av att den information som stulits ska vara så komplex att det är svårt att återskapa konstruktionerna. Företaget säger också att de vidtagit stora åtgärder för att förbättra sin säkerhet för att förhindra liknande intrång i framtiden.

NXP är den största kretstillverkaren i Europa och gör bland annat Mifare-kretsar till den holländska kollektivtrafiken men även säkerhetselement för Apple så som dess Air Pay.