Att olika grafikkortsmodeller med samma GPU har olika bra prestanda, till exempel olika effektiv kylning, är ett välkänt fenomen. Det är en av orsakerna till att de olika grafikkortstillverkarna har något att konkurrera med. Den som inte är nöjd med kylningen i ett kort och inte kan skicka tillbaka det till butiken har inte så mycket val annat än att stå ut, i alla fall så länge kortets garanti fortfarande gäller.

För kort med utgången garanti och lite våghalsigare användare kan det dock finnas en del att vinna på att se över kylningen och till exempel byta fläktar. Det visar ett inlägg på Reddit av användaren Zame19, rapporterar WCCF Tech.

Med hjälp av en specialdesignad ram tillverkad med 3D-skrivare har Zame19 fäst tre stycken 92-millimeters Noctua NF‑A9 sida vid sida på ett Geforce RTX 4090 från Inno3d. Fläktarna är designade att ge hög luftgenomströmning vid låga varvtal för tystare kylning, men lyckas samtidigt pressa ned kortets temperatur med hela åtta grader enligt Zame19:s tester.