Startskottet för teknikåret 2024 är onekligen CES-mässan i Las Vegas, vilken ofta används som arena för att avtäcka senaste snittets tv-apparater från de stora tillverkarna. Mässan öppnar egentligen inte upp portarna förrän nästa vecka, men det hindrar inte koreanska LG från att avtäcka sin nya generations uppställning av OLED-TV i förväg.

LG M4

LG G4

LG C4

LG B4

Paneltyp

MLA OLED*

MLA OLED*

OLED

OLED

Uppdateringsfrekvens

144 Hz*

144 Hz*

144 Hz

120 Hz

Bildprocessor

α11

α11

α9 Gen 7

α8

Trådlös kopplingsbox

Ja

Nej

Nej

Nej

Storlekar (tum)

65, 77, 83, 97

55, 65, 77, 83, 97

42, 48, 55, 65, 77, 83

48, 55, 65, 77

5 års panelgaranti

Ja

Ja

Nej

Nej

*97-tummarna är inte bestyckade med MLA-panel och är begränsade till 120 Hz.

Medan LG:s officiella pressmeddelande lämnar en del att önska gällandes detaljer kring de nya modellerna har lyckligtvis vissa medier fått mer djuplodande information i förhand, däribland Vincent Teoh på HDTVTest som bistod med datan till tabellen ovan. På menyn för 2024 står fyra modellserier i form av M4, G4, C4 samt B4 – något som innebär att A-seriens avskalade instegsmodeller stryker på foten denna gång och istället blir B-serien den mest plånboksvänliga.

LG-G4_Lifestyle_01.jpg

LG G4 får andra generationens MLA-panel med ännu högre ljusstyrka.

I toppen hittar vi G4-serien, vilken fortsätter att verka som bolagets flaggskeppsserie. Under förra året begåvades G-serien med LG:s nya MLA-panel (micro lens array) för en markant ökning i ljusstyrka, och för G4 används andra generationens MLA-teknik – något som enligt bolaget ska ge ytterligare högre ljusstyrka samtidigt som de dock inte publicerar några faktiska siffror. För första gången används även MLA på den större panelstorleken 83 tum medan 97 tum fortsatt saknar tekniken.

Annat nytt är en ökning i uppdateringsfrekvens till 144 Hz från förra årets 120 Hz. Därtill implementeras den nya bildprocessorn α11, vilken får kraftigt uppskruvad beräkningskraft för AI-beräkningar. Inte helt oväntat används detta för exempelvis förbättrad AI-driven uppskalning och mer finkornig dynamisk tonmappning för HDR-material. Kretsen får även stöd för förlustfri trådlös överföring av flerkanalsljud till utvalda soundbars från LG.

G4-serien ackompanjeras av M4, vilken är nästintill identisk med undantag för den trådlösa kopplingsboxen. Den sistnämnda gör det möjligt att koppla in utrustning i en annan del av rummet och sedan skicka videoströmmen trådlöst till tv:n utan förlust i bildkvalitet. M-serien kompletteras i år av den mindre panelstorleken 65 tum och finns tillgänglig upp till 97 tum, där den sistnämnda likt G4 inte har MLA-tekniken på plats samtidigt som uppdateringsfrekvensen begränsas till 120 Hz.

Storsäljande C-serien får endast inkrementella uppgraderingar

Den som hade hoppats på en MLA-panel till den storsäljande C-serien av OLED-apparater kommer dessvärre att bli besviken, då årets C4 ligger kvar på samma OLED Evo-variant som tidigare. Trots panelvalet påstår dock LG att man kan förvänta sig högre uppnådd ljusstyrka med C4-modellerna ställt mot C3, men exakt hur mycket redovisas inte. En sak som däremot ärvs från flaggskeppen G4 och M4 är ett uppsving i uppdateringsfrekvens till 144 Hz.

Bildprocessorn hos C4 uppgraderas mot tidigare år, och denna gång är det sjunde generationens α9-krets som gäller. Denna har inte samma beräkningskraft som α11, men kan utföra vissa av de AI-drivna bildförbättringsfunktionerna som storebror mäktar med samtidigt som integrerad Chromecast-funktionalitet implementeras vid sidan av det befintliga Airplay2-stödet. C-serien fortsätter även ha det bredaste storleksutbudet i uppställningen, med panelstorlekar från 42 tum upp till 83 tum.

Prisvärda B-serien får fler HDMI 2.1-portar och ytterligare storleksval

I och med att A-serien stryker på foten för år 2024 blir B-serien det nya instegsvalet för LG:s OLED-sortiment. För B4 implementeras den nya bildprocessorn α8, vilken ska ligga i samma region som α9 Gen 6 från förra årets C3-serie rent prestanda- och funktionsmässigt. Med kretsuppgraderingen kommer även förbättringar gällandes anslutningsmöjligheter, där samtliga av tv-apparatens fyra HDMI-portar nu erbjuder HDMI 2.1-funktionalitet med full 48 Gbps bandbredd.

B4-serien får dock ingen ökning i uppdateringsfrekvens utan stannar kvar på föregående års begränsning vid 120 Hz. Likaså utlovas ingen ökning i ljusstyrka över B3-modellerna. Bolaget introducerar dock ytterligare en storlek i B-serien i form av en 48 tummare medan den största panelstorleken stannar kvar på 77 tum.

LG utlovar 5 år av WebOS-uppdateringar till sina OLED-apparater

Ett gissel med moderna tv-apparaters integrerade Smart TV-funktionalitet är att operativsystemet sällan uppdateras nämnvärt över det som skeppas med modellen – detta trots att hårdvaran är fullt kapabel att stöda senare versioner. Detta vill LG ändra på, och utlovar nu 5 års uppdateringar av operativsystemet WebOS till 2024 års OLED-modeller. Detta innebär ett löfte om att kunna uppdatera hela vägen från WebOS 24 till WebOS 28 när det sistnämnda väl släpps år 2028.

Intressant nog applicerar även LG konceptet retroaktivt på företagets OLED-sortiment från år 2022 och framåt. I praktiken kan därför ägare av exempelvis C2-serien se fram emot att ta emot stora operativsystemssläpp fram till WebOS 26 som släpps år 2026.