Xbox-konsolerna har en funktion för att automatiskt ladda upp skärminspelningar från spel till spelarens Xbox-konto. Den rekommenderar nu både Microsoft och Larian Baldur's Gate 3-spelare att stänga av. Det har nämligen visat sig att Microsoft automatiska regelpolis bannar spelare vars konsoler har laddat upp videor som visar naket innehåll från spelet, rapporterar Eurogamer.

Baldur's Gate 3 kan visa karaktärer helt nakna och har sexscener som tillsammans med blodiga strider och andra vuxna ämnen har gett spelet 18-årsgräns. Microsofts användaravtal tillåter inte något naket innehåll och företaget har bekräftat att det även gäller virtuell nakenhet av det här slaget.

Rapporter om att spelares konton hade stängts av för regelbrott började dyka upp förra veckan. Larian bekräftade det snabbt och sade att företaget arbetar med Microsoft på en lösning. Microsoft har nu också bekräftat problemet, och säger att spelare som har brutit mot reglerna ”av misstag” kan få sina konton upplåsta igen, men uppmanar spelarna att stänga av automatiska uppladdningar.

Någon ändring av Microsofts regler eller förvalda inställningar ser inte ut att vara aktuellt, skriver Eurogamer. Företaget kunde till exempel ha tagit chansen att stänga av automatiska uppladdningar för alla spel som har 18-årsgräns, men än så länge är det upp till spelarna själva att vara medvetna om risken och stänga av funktionen.