Häromdagen föll EU-kommissionens dom mot Apple. Om företagets överklagan inte går igenom måste företaget betala kring 20 miljarder kronor i böter och förbjuds att hindra utvecklare att visa information om externa priser i App Store-applikationer.

Den senare biten tänker Spotify redan nu sätta på prov. Företaget säger till The Verge att det har skickat in en uppdatering av IOS-versionen till Apple som redan nu visar information om och priser på prenumerationer kunder kan skaffa på Spotifys webbplats. Spotify kommer även inkludera länkar direkt till den egna butiken.

Ändringen har ingen direkt koppling till EU:s rättsakt om digitala marknader (DMA) – som träder i full kraft idag. Spotify har tidigare planerat att börja erbjuda köp-i-appen av prenumerationer på IOS, men har valt att avvakta sedan Apple avslöjade de separata regler som gäller för utvecklare som vill distribuera applikationer utanför App Store eller utnyttja andra DMA-relaterade regeländringar inom EU. Apple tar bland annat 50 eurocent i avgift för varje ny installation per användare och år, vilket för Spotify kan bli en nätt summa.

Om Apple stoppar uppdateringen har Spotify nytt bränsle till sina klagomål hos EU-kommissionen, men eftersom Apple kommer överklaga domen är det inte säkert att företaget kommer följa någon del av den tills den vinner laga kraft.