En ny undersökning från Internetstiftelsen om källkritik visar att svenskar tycker de har det svårt att vara källkritiska på sociala medier. De svarande förklarar att de största faktorerna när avsändarna för informationen är otydliga eller när informationen stämmer överens med deras personliga åsikter.

Speciellt när jag ser inlägg på instagram/tiktok, i synnerhet när det är privatpersoner som lägger upp och inte etablerade organisationer eller nyhetskällor. – En av de svarande

Nästan var tionde svensk person, eller 7 procent, delar samhällsnyheter på sociala medier utan att läsa själva texten. Primärt är det män mellan 65 och 84 år som delar nyheter utan att läsa.

Internetstiftelsen_Santfalskt2.png

Diagrammet visar vilka ämnen som svenskar har det svårast att avgöra hur pålitlig informationen är. Foto: Internetstiftelsen

Studien visar även att äldre personer säger i högre utsträckning att de har svårt med att avgöra vad som är sant eller falskt på nätet. Undersökningen lyfter hur unga människor är anser sig vara bättre på att avgöra vad som är sant eller falskt. Två möjliga förklaringar är att unga personer delvis överskattar sina förmågor men att de även fått lära sig vara källkritiska redan i tidig ålder.

Föräldrarna till barn mellan åldrarna 12 och 19 år har vitt skilda åsikter om skolundervisning inom källkritik. En tredjedel av föräldrarna tycker att barn får tillräcklig med undervisning i ämnet, medan en annan tredjedel tycker motsatsen.

Undersökningen visar även på att nästan 90 procent av föräldrar diskuterar källkritik med sina barn. Samtidigt säger bara hälften av barnen som deltagit i undersökningen att deras föräldrar pratar om källkritik med dem.

Hur källkritisk är du mot det du ser på sociala medier?