Intels nya Core i9-14900KS har precis lanserats, och är redan i grundutförandet en rekordprodukt med den högsta boostfrekvensen hittills i någon processor på konsumentmarknaden. Men den klarar också av att överklockas minst sagt rejält, rapporterar Tom's Hardware.

Moderkortstillverkaren Asus har anordnat ett överklockningsevent där Svenska Elmor tillsammans med ett gäng andra professionella överklockare lyckades klämma upp processorn i 9 117,75 MHz – nytt världsrekord. Förutom frekvensrekord satte gruppen nya rekord i testerna Pifast, Superpi 1M och Pyprime 32B.

Rekordförsöket gjordes naturligtvis inte med processorn i en vanlig dator eller med vanliga inställningar. Elmor och de andra överklockarna hade en stor tank flytande helium till hjälp, med vilket de sänkte processorns temperatur till -231 °C. Under testerna körde de dessutom bara en av processorns P-kärnor. Spänningen var hela 1,85 volt.

Andra moderkortstillverkare har också anlitat överklockningsexperter för att ge sig på Intels nya topprocessor, så det skulle inte förvåna om de här rekorden får se sig slagna relativt snart.