Den som är nyfiken på hur en modern AI som Chat GPT fungerar har nu chansen på ett helt annat sätt än tidigare. Bokstavligen och figurativt. Utvecklaren Ishan Anand har nämligen släppt en version av den GPT-2, föregångaren till dagens GPT-3 och GPT-4 som används i chattbotar, i form av ett Excel-dokument, rapporterar Tom's Hardware.

Filen väger in på 1,25 GB och finns att ladda ned från Github. Den använder GPT-2 Small-modellen som använder färre parametrar/vikter i den interna strukturen, och Ishan Anand har bakat in 124 miljoner parametrar i dokumentet. Det kan jämföras med GPT-3 som har runt 175 miljarder parametrar och vanliga GPT-2 med runt 1,5 miljarder.

Inmatningen är upp till tio ord och modellen visar sedan hur den kommer fram till vad fortsättningen ska vara. Den gör det öppet så att användaren får inblick i hur modellen kommer fram till varför den väljer ett visst ord. I ett exempel använder Ishan Anand inledningen “Mike is quick. He moves” och modellen föreslår ”quickly” som nästa ord.

Även om modellen är mindre och mer begränsad säger Ishan Anand att den fungerar på samma sätt, så ”om du kan förstå ett kalkylblad kan du förstå AI”. Han varnar användare att inte försöka jobba med filen i Excel för Mac eller på webben utan enbart i Windowsversionen av programmet.

Se Ishan Anands videopresentation här.