Handhållna speldatorer har gått från ickeexisterande till en myllrande marknad sedan Valve släppte sin Steam Deck. Företag som Asus och Lenovo har släppt kraftfulla modeller och det kryllar av varianter från mer eller mindre okända kinesiska tillverkare.

I en intervju med Polygon säger Microsofts Xbox-chef Phil Spencer att han är nyfiken på att göra en handhållen speldator, men att han vill ha en som är ”mer som en Xbox”. De irritationsmoment som finns i dagens handhållna speldatorer handlar mer om Windows än om själva hårdvaran, säger Phil Spencer.

Microsoft kan komma att ta fram lösningar på hur dessa speldatorer kan göras mer som Xbox, och det handlar både om hård- och mjukvara. En egen handhållen Xbox är inte uteslutet, men det kan också i slutändan bli till exempel Xbox-baserat operativsystem för den här produktkategorin, en Xbox-”launcher” ovanpå Windows som gör dem enklare att använda, eller något annat.

Skulle Microsoft bestämma sig för att bygga en egen handhållen speldator, och om Phil Spencer får bestämma, så kommer den i alla fall vara en Xbox och inte en Windowsmaskin.