För det mesta tycker vi om tekniska framsteg och nya produkter. De är snabbare, förbrukar förhoppningsvis mindre ström och är oftast effektivare på de flesta sätt. Men på senare tid har nya tekniska framsteg inte alltid inneburit att det blivit snabbare, billigare eller enklare. Det började egentligen med dvd-r som utvecklades av tillverkaren Pioneer hösten 1997. Runt år 2002 skapades en ny dvd-standard av koaliationen DVD+RW Alliance vilket erbjöd en del förbättringar jämfört med minus (-)-varianten. Dessa förbättringar syntes dock inte så värst mycket för slutanvändaren.

I dessa tider är det väldigt vanligt att hemanvändare som inte är speciellt datorintresserade vill bränna en dvd-skiva innehållande semesterfilmer (i båda bemärkelserna), foton eller bara säkerhetskopiera viktig information. Men vad är det för skillnad på dvd-r och dvd+r egentligen? De två formaten ger upphov till osäkerhet och om inte försäljaren på försäljningsstället kan förklara skillnaden blir kanske hemanvändaren osäker och inte köper någon dvd-skiva alls. Det här missgynnar de flesta tillverkare inom denna bransch. Vad beror detta på då? Jo, tillverkarna kan inte enas om en standard för dvd. Som tur är stödjer de flesta dvd-spelare (stationära för tv-användning samt interna för datorer) båda formaten.

I skrivande stund pågår ett nytt sådant "krig", eller vad man nu ska kalla det. Det handlar om efterträdaren till dvd, vilket varit på tapeten en lång tid nu. Tillverkarna verkar inte ha lärt sig någonting av problemen som skapades när flera dvd-format kom till marknaden. Istället har det blivit värre. Vi ser dels HD-DVD som skapades av Toshiba samt Blu-Ray skapat av Sony. Redan i början gjordes allianser för respektive format där skaparna såg till att tillverkarna stödde deras format.

Dessa allianser har blivit alltmer aggressiva, speciellt mot små företag. De riktigt stora företagen kan vara med i båda allianserna, för att bida sin tid och se vilket format som vinner kriget. Problemet här är att båda allianserna innehåller så pass många gigantiska företag att inget format troligen kan vinna kriget. Det kommer istället bli två format på marknaden. Två format för film, spel, programvara och så vidare, mycket likt den nuvarande situationen med dvd-r och dvd+r.

Ett stort problem är dock att det finns få stationära spelare som stödjer båda formaten, som det finns med dvd-r och dvd+r. Vi har visserligen sett ett par spelare, som Samsungs BD-UP5000 och LG:s BH-100, men de är dock rejält mycket dyrare än andra spelare och den sistnämnda har tydligen problem med att visa HD-DVD-skivors menyer på rätt sätt. Man kan tycka att detta handlar om att tekniken är "ny" och det bara handlar om "barnsjukdomar". Men låt oss ta ett exempel. En familj skall köpa en ny stationär spelare för att kunna se de nya hd-filmerna som har dykt upp på butikshyllorna. De reser till en stor kedja för elektronik och tittar på priserna och modellerna. Då de inte ser någon försäljare i närheten tittar de själva på spelarna och bestämmer sig till sist för spelaren X från företaget Y. Det är en prisvärd spelare som stödjer "Full HD resolution!" och "Incredible picture quality!". De köper denna spelare och passar på att köpa tre filmer på samma ställe.

När familjen väl har kommit hem och installerat spelaren till den platta tv:n märker de att bara en film fungerar. När de försöker spela de två andra filmerna är det helt svart på den dyra tv:n som sitter på väggen i vardagsrummet. Dagen efter går de tillbaka med filmerna till elektronikkedjan och vill byta till ett par nya fungerande filmer. Kundtjänsten på elektronikkedjan frågar med god ton "stödjer er spelare HD-DVD-filmer?". Då svarar pappan i familjen, "Japp, den är helt ny, vi köpte den igår.".

Efter att ha jobbat ett par år på diverse kundtjänstbefattningar ser man problemen stockar sig kring olika format på exempelvis filmer. Familjen som köpte Blu-Ray-spelaren hade troligen ingen aning om att bara Blu-Ray stöddes, men eftersom det stod "HD" på förpackningen till den trodde de att den skulle fungera i alla lägen. Eftersom familjen hade slängt iväg förpackningen kunde de heller inte lämna tillbaka spelaren, utan var tvungen att köpa en helt ny HD-DVD-spelare för dyra pengar senare.

Exemplet ovan är kanske extremt, men om det kommer två format på marknaden med spelare som inte stödjer båda lär det hända mer än en eller två gånger. Det är vi konsumenter som blir drabbade, och indirekt tillverkare av spelare, filmer, spel och så vidare på grund av utebliven försäljning för att konsumenterna inte vet vad de ska köpa.

Just nu känns det som om vi bara väntar på vad som skall hända med formaten HD-DVD och Blu-Ray. Inget har direkt fått stort fotfäste, det finns väldigt få stationära spelare att köpa och filmerna är väldigt svåra att få tag i. Men det är bara en tidsfråga. Frågar du mig kommer förvirringen och de olika formaten skapa stora problem för tillverkare, filmproducenter och spelutvecklare, för att nämna några. Allianserna borde sätta sig ned, röka en fredspipa och komma överens om hur ett nytt format ska se ut så att marknaden kan fokusera på en typ av skivor, spelare och brännare.

Källor:
Wikipedia
DVD+RW Alliance
HD-DVD Consortium
HD DVD Promotion Group
Blu-ray Disc Association