Först avvisades ryktena kring X48 då det bara var media som normalt publicerar utan att ha källor som skrev om det. Idag har dock en trovärdig asiatisk webbplats publicerat rykten kring X48. Först och främst skall X48 komma något senare, och inte samtidigt, som det har ryktats om tidigare.

Lite beroende på hur marknaden tar emot X38-styrkretsen skall X48 dyka upp i första kvartalet nästa år. Det är ingen revolutionerande styrkrets och moderkortstillverkare kan använda samma pcb som till X38-baserade moderkort för X48.

Skillnaden mellan X38 och X48 är att sistnämnda har stöd för en systembussfrekvens om 1600 megahertz samt en ddr3-frekvens om 1600 megahertz. Det handlar alltså bara om en styrkrets som uppdaterar moderkorten med det senaste stödet för processorer och moderkort då man troligen kan överklocka moderkort med X38-baserade moderkort så att man kan använda exempelvis ddr3-1600-minne.

Förutom detta skall X48 ha två stycken pcie x16-portar med 16 linjer till sig, stöd för Pci-express 2.0 och vara entusiast-inriktat. Ifall X48 lanseras i första kvartalet nästa år kommer det även konkurrera med AMD:s RD790-styrkrets.

Enligt källorna beror dock huruvida X48 skall lanseras eller ej hur X38 tas emot av entusiaster och marknaden generellt. Intel har tagit lång tid på sig att uppdatera den nuvarande 975X-styrkretsen för entusiaster så detta är definitivt ett oväntad händelse. Än så länge är det dock rykten men förhoppningsvis kan vi publicera mer om X48 inom kort.

Källa: Digitimes.