Asus äldre Xonar D2-ljudkort hade pci-gränssnitt vilket inte uppskattades av användare som önskade samma ljudkort i pci-express-format. De två nya Xonar-ljudkorten kommer dels med pcie x1-gränssnitt och dels i usb-gränssnitt. Pci-express-versionen heter D2X och usb-versionen heter Xonar U1.

Ett problem med ljud i Windows Vista är att det inte stödjer äldre ljudtekniker som Eax. Detta har Asus lyckats komma runt via en teknik som översätter alla äldre Direct X-anrop till nyare DS3D GX-anrop vilket gör att äldre ljudtekniker fungerar. En liknande api är Openal, som dock inte stöds av alla spel.

Xonar D2X har ett snr-förhållande om 118 decibel för ljud ut och ljud in. Det stödjer 7.1-ljud samt har Dolby Digital Live-stöd. Ljudkvalitetsmässigt lär Xonar D2X inte skilja sig så värst mycket från det äldre Xonar D2.

Xonar U1 är ett intressant val för de som vill uppgradera ljudkortet på exempelvis en bärbar dator. Det har ett snr-förhållande om 96 decibel samt har en funktion som omvandlar vanligt stereo-ljud till 5.1. Via en digital optisk utgång kan man lätt koppla detta ljudkort till en förstärkare och omvandla en bärbar dator till en htpc.

Hot on the heels on the success of the Xonar D2 audio card, ASUS, worldwide leader in motherboard and graphics cards, now offers users even more audio choices by introducing the first PCI-E interface audio card Xonar D2X; and the stylish USB interface audio device Xonar U1.

Läs hela pressmeddelandet hos Asus. Än så länge har inga produktsidor för dessa nya ljudkort publicerats. Några prisuppgifter är heller inte kända.