Tillverkaren Hasee som är baserad i Kina är inte bara en OEM-tillverkare av bärbara och stationära datorer utan även en kontrakttillverkare som tillverkar produkter åt andra företag. De söker just nu även distributörer till Europa och har bland annat en sajt i nederländerna vilket möjligen kan anses som en knytpunkt för datordistributionen i Europa.

Eee PC-konkurrenten heter Q540X och riktar in sig på marknaden där Eee PC har varit stark i Kina. Den har en 13,3-tumsmonitor och har en Intel Celeron M 540-processor på 1,86 gigahertz samt en 80 gigabyte hårddisk. Den totala vikten ligger på 2,19 kilo.

Hasee har sagt att de inte tycker att tangentbordet på Eee PC passar barn och äldre, och Q540X skall ha ett mer anpassat tangentbord. Vidare har datorn en kombinerad cd-brännare och dvd-läsare.

Än så länge har Hasee inte publicerat någon information om Q540X på sin webbplats. Priset skall enligt uppgift ligga på cirka 2 600 kronor i Kina. Huruvida den kommer att komma till Europa återstår att se.

Källa: PCPOP.