Det senaste året har vi sett många rekord gällande lagringskapaciteter på flashminnen. Det största USB-minnet ligger exempelvis på 32 gigabyte i skrivande stund. I takt med att fler skaffar mobiltelefoner och handdatorer som använder sig av Transflash och Micro SD till exempel har marknaden ökat och fler aktörer försökt slå sig in på marknaden.

Secure Digital eller SD som det kallas i folkmun är förmodligen den mest spridda flashminnesstandarden och används främst av digitalkameror. Compact Flash (CF) är också en stor standard, men används främst på professionella digitalkameror.

Det nya SD-minnet från Transcend bygger på Secure Digital 2.0-specifikationen vilket betyder att det stödjer filsystemet FAT32. Kortet är inte riktat åt professionella fotografer som behöver ett snabbt minneskort då det har en prestanda på cirka 6 megabyte per sekund. Denna prestanda räcker dock långt på en vanlig digitalkamera.

Minnet har inbyggd ECC-teknik (Error Correcting Code) som märker och fixar eventuella överföringsfel som lätt kan uppstå. Med minnet följer det även med en USB-minnesläsare.

Läs mer om minnet hos Transcend. SD-bjässen har setts i en svensk butik för cirka 1 400 kronor.