Initiativet Trygg e-handel har tagits av ett par myndigheter och företag. Vi ser bland annat konsumentverket, allmänna reklamationsnämnden, Näringsdepartementet, Svensk Handel, Pricerunner, Konsument Europa samt tidningen Råd & Rön. Trygg e-handel har en speciell logga som e-butiker kan ansöka om att få ha på sin webbplats.

Företagets vd måste sedan personligen skriva på ett avtal om att företaget skall leva upp till de tio punkterna som Trygg e-handel har utformat. Initiativet gör sedan ett par stickkontroller för att kontrollera att återförsäljaren lever upp till målen. Företagen kommer även att granskas ekonomiskt och skulle det vara så att ett företag hamnar i en ekonomisk kris kan återförsäljaren mista sin Trygg e-handel-logga.

De tio punkterna består bland annat av:

  • Att det finns tydliga företagsuppgifter på webbplatsen

  • Att köparen skall informeras om leveranstiderna

  • Vilken garanti som gäller på produkten

  • Att konsumenten skall informeras om hur en reklamation av varan går till

  • Att en svensk manual skall ingå med samtliga produkter i fysisk eller digital form

  • Att återförsäljaren behandlar känslig kreditkortsuppgifter med kryptering bland annat

De fullständiga punkterna hittas på Trygg e-handels webbplats. Hur stor genomslagskraft detta initiativ kan få återstår att se, än så länge finns det inga återförsäljare på den godkända listan.

Syftet med Trygg e-handel är att skapa tydligare, enklare och enhetligare riktlinjer för vad som gäller vid e-handel - både för dig som konsument men även för e-handlaren.

När du ser en Trygg e-handelssymbol i anslutning till en e-handlare skall du kunna lita på att du kan handla tryggt och säkert på denna webbplats.

Läs mer om initiativet på den officiella webbplatsen.