Förra veckan lanserade Intel sina nya Penryn-baserade processorer vilka bygger på en tillverkningsprocess på 45 nanometer. Det var få som missade att tidpunkt för tillgänglighet för de fyrkärniga modellerna inte var densamma som för de tvåkärniga. De fyrkärniga processorerna Core 2 Quad Q9300, Q9450 och Q9550 skulle nu finnas tillgängliga under första kvartalet 2008. Mindre precist än januari 2008 vilket var datumet som gällde för de dubbelkärniga varianterna.

Det har tidigare figurerat olika rykten om vad som skulle ha orsakat förseningen. Framförallt har rykten angående buggar hos de nya fyrkärniga processorerna cirkulerat, en fransk sida sade sig också ha uppgifter om detta för en tid sedan. Nu ska det dock vara bekräftat av anställda på Intel att det rör sig om en bugg. En ingenjör på Intel uttalade sig om buggen.

Intel is very sensitive to mean time to failures. During a simulation, at high clock frequencies, we noticed an increase of potential failures after a designated amount of time. [...] This is not acceptable for our customers that require longterm stability. It's a showstopper.

Buggen ska ha påverkat lanseringsdatumet för de tidigare nämnda Core 2 Quad-processorerna dock inte de fyrkärniga Xeon-processorerna och den tidigare lanserade Core 2 Extreme QX9650 då dessa använder en annan stepping. Intel har inte uttalat sig om ett nytt lanseringsdatum för det nya Core 2 Quad-processorerna men antagligen och förhoppningsvis kommer de att lanseras under första kvartalet som man tidigare sagt.

Läs mer hos Dailytech.