För bara några år sedan sålde Dell enbart datorer med Intel-processorer. Orsaken till detta har varit omdiskuterat, framförallt under den tiden då Athlon 64 och Opteron var herrar på täppan. Troligtvis handlade det om mängdrabatter och mycket fördelaktiga reklamavtal som avskräckte Dell från att hoppa på AMD-tåget.

Till slut vek sig Dell för opinionen och började sälja datorer med AMD-processorer. Framförallt handlade det om budgetmodeller där priset var den viktigaste egenskapen. Nu ser det ut som att satsningen på AMD trots allt bara var temporär. Datorjätten slutar nämligen att sälja datorer med företagets processorer i webbutiken, där huvuddelen av försäljningen äger rum.

Exakt vad som ligger bakom beslutet är ännu inte känt. Det enda som publicerats är ett mycket kort meddelande på Dells internationella webbplats:

Shop for Dell computers with AMD processors in retail stores. See our retail partners for details. Computers with AMD processors are not available online.

Att Dell upphör med försäljningen i webbutikerna är ett mycket hårt slag mot förlustdrabbade AMD. Datorjätten har nära 20 procent av den totala PC-marknaden, och var tidigare världens största enskilda datortillverkare (HP är numera störst).

Det är även för tidigt att säga hur detta kommer att påverka svenska konsumenter. Dell har nämligen ingen närvaro i svenska butikskedjor, utan säljer enbart sina produkter via nätet.