För nästan exakt 2 månader sedan släppte Microsoft den första versionen av SP3 som inte räknas som beta. Denna kallades för Release Candidate 1, och ni som är bekant med mjukvaruterminologi vet att en Release Candidate är en version av mjukvaran som har potential att bli den slutgiltiga skarpa versionen, men som fortfarande är i en fas av testning utifall allvarliga problem skulle hittas. Nu har Microsoft släppt Release Candidate 2.

Service Pack 3 innehåller alla uppdateringar och säkerhetsfixar släppta hittills. Paketet har även några nya funktioner relaterat till säkerhet och nätverk. Bland annat lägger SP3 till stöd för Network Access Protection som gör att nätverksadministratörer kan hindra datorer att komma ut på Internet om de inte har en brandvägg installerad. Service Pack 3 lägger även till stöd för en ny krypteringsstandard i Windowskärnan.

Just Release Candidate 2 lägger även till några nya funktioner som tidigare versioner saknade. Dessa funktioner är bland annat en mindre uppdatering till Windows Installer och program som Windows Imaging Component som gör det lättare för programutvecklare att använda bilder i sin mjukvara.

Allt i allt innehåller Service Pack 3 över tusen stycken uppdateringar och fixar och kommer alltså vara en rekommenderad uppdatering när den skarpa versionen släpps någon gång det här halvåret. Den som inte kan vänta och vill prova Release Candidate 2 kan ladda ned uppdateringen via Windows Update.

För att uppdateringen ska vara tillgänglig måste man dock först lägga till en nyckel i registret så att inte oerfarna datoranvändare råkar installera uppdateringen av misstag. Service Pack 2 måste även vara installerad. Om man har en tidigare beta eller release candidate av Service Pack 3 måste man avinstallera den innan man installerar Service Pack 3 Release Candidate 2.

Mer information om ändringar och uppdatering i Release Candidate 2 finns hos Microsoft. Enbart erfarna användare bör överväga att installera SP3 RC2.