Redan förra året började det ryktas om att Intel hade en ny plattform och en ny processor på gång. Sedan dess har tillverkare som MSI och Asus gett ledtrådar om ny Intelteknik i framtida Eee PC-liknande billiga bärbara datorer. Nu står det dock klart att Diamondville inte enbart är en mobil teknik, utan utan det kommer stationära datorer som bygger på Intels senaste plattform.

Hårdvaruentusiaster som vart med ett tag tänker förstås på VIA Epia när fastlödda processorer diskuteras, och Diamondville är faktiskt mycket lik de gamla VIA-systemen. Det första Diamondvillesystemet som lanseras för stationära system har en fastlödd enkelkärnig processor som är tillräckligt sval för att kunna kylas passivt.

Vidare har arbetsexemplar av datorn en PCI-plats, två Serial-ATA, en Parallell-ATA och en DIMM-plats för minne. Arbetsexemplaret har även PS/2, en parallellport för skrivare och 6 stycken USB-portar. De första Diamondvillesystemen kommer att använda Intels gamla styrkrets 945, en beprövad modell som med modern tillverkningsteknik måste vara väldigt billig att tillverka.

Det intressanta med Diamondville är att processorn är en ny design ända från grunden. Resultatet är en x86-processor som drar enbart 4 till 8 watt ström, men ändå kan ha en klockfrekvens på 1,60 GHz och 512 kilobyte cache. Till att börja med kommer två enkelkärniga processorer att lanseras, en för stationära och en för mobila system. Dessa heter Diamondville-SC 230 respektive Diamondville-SC 270, och ska lanseras i slutet av det andra kvartalet 2008.

Det tredje kvartalet kommer dock Diamondvillesystem med två kärnor att lanseras. Dessa processorer kommer att gå under Celeron 300-namnet och ska enbart användas i stationära system. Imponerande nog kommer även dessa Celeronprocessorer att dra under 10 watt.

Många tillverkare jobbar redan för fullt på att använda Diamondville, framförallt för mobila ändamål. Bland annat kommer en Asus EeePC-utmanare från MSI att använda Diamondville, och Asus själva kommer att använda Intels nya strömsnåla system. Bärbara datorer har aldrig varit billigare och nu vill Intel utöka sina marknadsandelar. Det kommer med all säkerhet bli en sommar fylld av billiga bärbara datorer som bygger på Intels nya strömsnåla plattform.

Källa: Dailytech