Datorer är vi som vi alla vet en ganska dyr hobby. Processorer och grafikkort kostar en hel del och vill man ligga på topp och kunna spela de nyaste spelen måste man ofta uppgradera. Trots dessa höga initiala kostnader är datorer relativt billiga i drift. Det som kostar att använda en dator man redan äger är elkostnaden och eventuellt Internetabonnemang.

Nu kan det däremot bli ändring på detta. Sveriges Television har planer på att lägga ut alla tv-program på Internet. Den som äger en tv-apparat som kan få in SVT är enligt lag skyldig att betala tv-avgiften, som kostar 2000 kronor per år. Den som inte äger någon tv behöver i dagsläget inte betala den här avgiften. Om SVT däremot börjar streama Internet-TV kommer även datorer att bli avgiftspliktiga.

Eva Hamilton som är vd på SVT säger att de kommer att börja experimentera med att sända alla program på Internet.

– Vi kommer nog att inleda en försöksverksamhet där vi kommer att lägga ut hela SVT:s utbud så att du kan se det live, direkt på webben, i stället för i tv-apparaten.

Det är ännu inte klart vad som kommer att hända med tv-avgiften, men enligt Eva Hamilton är det ”sannolikt” att SVT:s tv-program kommer att läggas ut på Internet. Konsekvensen av detta skulle bli att även den som inte äger en tv kommer att vara tvungen att betala tv-avgift, enligt Eva Hamilton.

– Det är klart att det händer någonting med tv-licensen som idag är, åtminstone i praktiken, kopplad till att du har en tv-mottagare och idag är det en tv-apparat. Hittills har det inte funnits ett helt kanalutbud på Internet. Det kommer det sannolikt göra under 2008.

Tv-avgiften betalas per hushåll så den som redan äger en tv-mottagare och betalar tv-avgift kommer inte att märka någon skillnad. Den som däremot inte äger en tv, men har en dator, kommer eventuellt att få en ny utgift utöver kostnaden för Internetabonnemang och elräkningen.

Källa: Sveriges Radio.