De delar som befinner sig inuti datorn klarar inte av att drivas av den spänning vi får genom vägguttagen, 230 volt. Därför måste den transformeras ner till mellan 3,3 och 12 volt. Konverteringen från den höga spänningen i vägguttaget till de lägre spänningarna som datordelarna kräver utförs av nätaggregatet. När detta sker försvinner en viss del av den energi som konverteras i form av värme, vilket ger en effektförlust.

Effektförlusten varierar normalt sett mellan ungefär 50 och 20 procent. Detta innebär att om ett nätaggregat med sämre kvalitet används når endast hälften av den effekt som tas från vägguttaget datorns delar, resterande försvinner ut som värme.

Tidigare har 80 procents effektivitet hos nätaggregat ansetts vara mycket bra, och certifiering för detta har funnits i form av 80Plus. Enligt nätaggregatstillverkaren Delta Electronics kommer vi dock inom kort att få se en verkningsgrad så hög som 90 procent i de flesta nätaggregat. Detta kommer att ske inom de närmaste tre till fem åren och är en del i datorindustrins mål att sänka datorernas totala energiförbrukning med 50 procent till och med år 2010.

In addition, Delta also supports the CSCI (Climate Savers Computing Initiative) program initiated by the international leading IT companies, including Intel and Google, Hai added, noting that the CSCI aims to reduce the power consumption of desktops, notebooks and workstations 50% by 2010.

Att gå från 80 till 90 procents effektivitet är ett steg på vägen att sänka datorns totala effektförbrukning, och dessutom minska värmeutvecklingen. Jämförelsevis minskar energiåtgången med nära 70 watt om datorns komponenter kräver 500 watt, när ett 90Plus-certifierat nätaggregat används.

Källa: DigiTimes.