Arbetet med nästa generationens processorer är i full gång. Intel planerar att lansera Nehalem, en processor med intergrerat grafikkort under det första kvartalet 2009. AMD kommer å sin sida att lansera Fusion med liknande teknik senare under samma år.

Att bygga in grafikkortet i processor har skapat en livlig debatt om hur framtidens grafikkort kommer att se ut. Nvidia har idag ingen möjlighet att utveckla egna x86-processorer, och därför började uppköpsrykten att cirkulera. Genom ett uppköp kan grafikkortsjätten komma åt VIA:s processortillverkning och kunna tävla med konkurrenterna Intel och AMD.

Nu tillbakavisar Nvidia uppköpsryktena. Det är VD Jen-Hsun Huang som går ut i media för att förneka att en affär är på väg att äga rum.

They don't need our money. I don't need theirs, [...] They're doing fine. People want to create drama.

Han poängterar att Nvidias fokus alltid är grafikkort och att dom idag inte har några som helst planer på att försöka slå sig in på processormarknaden. Grundiden i Fusion och Nehalem är att ta bort nordbryggan och konkurrerar således främst med Nvidias chipset. Huang är därför inte det minsta orolig över Nvidias framtid som grafikkortstillverkare.

Our shtick is that we just focus on one thing. We said we're a visual computing technology company and we're completely focused on this.

Nvidia har bestämt sig för att processorer med inbyggda grafikkort inte kommer att få särskilt stor spridning och att traditionella grafikkort även i framtiden kommer att dominera marknaden. Huang avslutar med att påpeka att vad som än händer på processormarknaden kommer Nvidia att fortsätta att stödja de största tillverkarna, däribland VIA.

Källa:Cnet