Studien är genomförd av marknadsanalysfirman IDC. Enligt studien har den globala piratkopieringen ökat, främst på grund av bättre tillgång på datorer i länder där den olovliga kopieringen är hög. IDC rapporterar dock att trenden är minskat piratkopiering i många länder. Av 108 länder som IDC granskat har piratkopieringen minskat i 68 länder. Ett sådant land är Sverige.

Enligt rapporten är 25 procent av all mjukvara i Sverige piratkopierad, vilket är en minskning med en procentenhet från förra året och två procentenheter från 2003 när den första studien publicerades. Sverige är därför ett av de länder i Europa som har minst andel piratkopierade program. I Bulgarien och Rumänien, som piratkopierar mest i Europa, är 68 procent av alla program olagliga.

John Hugosson som är ordförande för BSA i Sverige är nöjd över att piratkopieringen minskar i Sverige. Han kommenterar i ett pressmeddelande:

Årets studie visar att vi gör framsteg i Sverige i kampen mot piratkopiering. För andra året i rad går piratkopieringen ner med en procentenhet och nu har vi den lägsta nivån sedan BSAs mätningar började 2003. Det är väldigt positivt, men fortfarande är var fjärde programvara som används i Sverige illegal. En ytterligare reducering av piratkopieringen skulle ge betydande fördelar för samhället i stort, inklusive företagare, programvaru- och serviceföretag samt vanliga konsumenter.

Enligt BSA kostar den globala piratkopieringen mjukvaruindustrin 48 miljarder dollar per år. Värdet av den piratkopierade mjukvaran i Sverige uppges vara 324 miljoner dollar (cirka 2 miljarder kronor).

Källa: BSA.