Den som vill ha både prestanda och låg höjd har därför varit tvungen att prioritera. Nu har dock en tillverkare insett problemet och jobbat fram en lösning. Det är tillverkaren Galaxy som krympt ett Geforce 9600 GT så att det passar i lågprofilschassin.

Geforce 9600 GT är inte Nvidias kraftfullaste grafikkort, men det har mycket god prestanda för priset. Baserad på en bantad version av grafikprocessorn G92 är kortet inte långt efter Geforce 8800 GT. Modellen har även Nvidias bästa hårdvaruavkodare för HD-video vilket passar speciellt bra för en HTPC-dator.

För att kunna krympa sitt 9600 GT har Galaxy varit tvungen att modifiera en vanlig modell något. Grafikkortet har fått en mindre kylare än referensdesignen. Vidare saknar kortet helt DVI-utgångar utan har istället en HDMI och en HDTV-utgång. Modellen saknar även stöd för SLI.

Bortsett från storleken, avsaknaden av SLI och bättre lämpade videoutgångar skiljer sig inte specifikationerna från referensmodellen. Grafikkortet har 512 megabyte GDDR3-minne och standardklockfrekvenser.

När Galaxy lanserar grafikkortet och hur mycket det kommer att kosta är ännu inte känt.

Källa: Expreview.