Kortet vars fullständiga namn är MSI Geforce N9600GT Diamond skiljer sig från andra Geforce 9600GT på ett flertal punkter. Den mest synliga är kylaren som är både större och mer funktionsrik på MSI-kortet än den som Nvidia har satt som standard. Storleksmässigt är kylflänsen betydligt större vilket gör att grafikkortet kommer att ta upp två kortplatser i datorn. Anledningen till det här är att MSI tagit fram ett system som gör att grafikkortet i vissa lägen kan kylas helt passivt, alltså utan en roterande fläkt.

Tekniken som går under namnet Dr.MOS skall enligt uppgift övervaka grafikkortets temperatur och efter detta reglera fläkthastigheten. Detta är idag relativt vanligt hos många grafikkort där fläkten snurrar betydligt snabbare när det används till spel än annars. Nyheten här är att MSI-kortets fläkt i vissa lägen kan sluta snurra helt och hållet och på så sätt bli totalt ljudlös.

Utöver kylningen finns det ett flertal andra egenskaper som får det här kortet att stå ut från mängden. Bland annat är MSI 9600GT Diamond utrustat med hela 2 GB-internminne, eller fyra gånger så mycket som ett vanligt 9600GT-kort. I anslutningsväg finns det också något utöver det vanliga, nämligen en DisplayPort-kontakt och en optisk ljudutgång utöver en HDMI- och två DVI-kontakter. På baksidan bredvid dessa anslutningar finns också en röd knapp som gör något alldeles extra.

Den röda knappen på baksidan skulle kunna beskrivas som en turbo-knapp. Vad som händer när man trycker på denna är att grafikkortet automatisk justerar spänning och klockfrekvens till både minne och kärna och på så sätt automatisk överklockar grafikkortet. Hur mycket över standardfrekvenserna man hamnar kan MSI i dagsläget inte svara på. Hur de har tänkt sig att personer som har datorn på golvet skall nå knappen är även det oklart.

Prismässigt skall MSI Geforce N9600GT Diamond enligt uppgift hamna under 300 dollar, och antagligen ungefär runt 250. Översatt till svensk valuta blir det någon cirka 2000 kronor och lanseringen är satt till Computex, alltså början av juni.

Källa: TweakTown.