För inte så länge sedan var Abit ett av de största märkena bland datorentusiaster. Under slutet av 90-talet var tillverkaren en av de första att introducera överklockning via BIOS istället för jumprar. Abits 440BX-baserade var legendariska på Celerontiden. Årets moderkort 2003 var förmodligen Abit NF7-S v2.0 för AMD-processorer, som var väldigt populärt bland SweClockers läsare.

Sedan började det gå sämre för företaget. Abit drabbades hårt av ett problem med defekta och läckande kondensatorer på många moderkort. Företaget har även haft stora ekonomiska problem. År 2005 fick Abit Taiwanesiska myndigheter efter sig på grund av suspekt bokföring.

De ekonomiska bekymrena fick en lösning när företaget USI köpte Abit år 2006. Sedan dess har tillverkaren lanserat många bra moderkort men tillverkaren är onekligen inte den samma som tidigare, och konkurrensen har varit hård på datorentusiastmarknaden. Förra året sålde företaget 2-3 miljoner moderkort men under 2008 har försäljningen gått sämre, och målet att sälja 6 miljoner moderkort är inte i sikte.

Nu rapporterar källor nära Digitimes att USI funderar på att eventuellt sluta tillverka moderkort under Abit-namnet. Beroende på hur Abits P45-moderkort säljer kommer USI att bestämma om moderkortstillverkningen kommer att läggas ner eller inte.

Officiellt hävdar Abit att de kommer att sälja moderkort även i framtiden. Digitimes källor har dock i princip aldrig fel, och risken är därför stor att Abit som moderkortstillverkare går i graven. Tillverkaren lär dock inte försvinna helt, i slutet av mars diskuterades det att Abit eventuellt kommer att börja tillverka grafikkort igen.

Källa: Digitimes.