Det är inte bara Intel som har satsat på dessa strömsnåla och billiga processorer, som ofta kan dra mindre än 10 watt ström. Tillverkaren VIA lanserade nyligen sin processor Nano, en direkt konkurrent till Intel. Nvidia har i sin tur visat upp sin processor/grafikkort Tegra, som riktas mot smartphones, mobila internetenheter och mindre bärbara datorer.

Från AMD har det dock varit tystare. Nu rapporterar hårdvarusajten Tech Connect att AMD jobbar på en egen konkurrent till Atom och Nano. Processorn har en enkel kärna som tickar på i 1 GHz och stöd för DDR2-minne. Strömförbrukningen är satt till 8 watt, vilket även inkluderar nordbryggan.

Processorn är baserad på K8-arkitekturen som används av Athlon 64, Turion och Sempron. Det är för närvarande okänt om processorn kommer tillverkas med 45- eller 65 nanometers processteknik. Med mindre tillverkningsteknik kan kretsarna bli energisnålare.

Det är ännu inte känt när processorn lanseras, vad den kommer att heta eller hur mycket den kommer att kosta. Intel och Via kommer onekligen att ha ett övertag nu när datorer som Wind och Eee PC börjar bli populära. Det finns dock gott om utrymme även för AMD på datormarknaden.

Källa: TCMagazine.