Den första Playstation-modellen lanserades år 1994 och sedan dess har ett flertal andra spelkonsoler från Sony släppts på marknaden. Playstation 2 och 3 är direkta efterföljare, men Playstation Portable (PSP) är en bärbar spelenhet som till viss mån kan interagera med de övriga konsolerna.

De största konkurrenterna till Playstation 3 är Microsoft Xbox 360 och Nintendo Wii. Bland dessa tre modeller har Sony den minsta marknadsandelen med ungefär 22 procent och Nintendo den största med cirka 45 procent.

Nintendo är den enda tillverkaren av de tre stora som inte subventionerar sina spelkonsoler, utan går med vinst på varje såld enhet. Trots att priset på Nintendo Wii i stort sett varit oförändrat sedan lanseringen säljer spelkonsolen fortfarande bäst av alla, och med den bärbara Nintendo DS beräknas den japanska jätten äga nära 60 procent av konsolmarknaden.

Under det första året rapporterade Sony att de förlorade strax över 2 miljarder dollar på sin Playstation 3-satsning, eller cirka 12 miljarder kronor. Förlusterna fortsätter även under 2008 men minskade här till något mer än 1 miljard dollar. Totalt sett har Sony alltså förlorat 3,3 miljarder dollar fram tills idag, vilket översatt till svensk valuta blir ganska exakt 20 miljarder kronor.

Sony rapporterar samtidigt mer glädjande siffror till sina investerare. Jämfört med föregående år har försäljningen av Playstation 3 ökat med 150 procent och spelförsäljningen har stigit med över 300 procent. Men jämfört med föregångaren Playstation 2 hamnar den nya modellen på efterkälken både räknat i antalet sålda enheter och sålda mjukvarutitlar.

Att Sony går med förlust är inte speciellt förvånande då det ofta har varit praxis inom branschen att sälja hårdvaran med förlust, och sedan försöka få tillbaka detta via försäljning av speltitlar. Enligt uppgift kostade Playstation 3 vid lanseringen 2006 över 800 dollar att tillverka, men såldes trots detta för 500 dollar – en förlust på 300 dollar per enhet.

Men det är inte bara Sony som förlorar pengar på sin spelsatsning, inte ens jätten Microsoft har gått plus på sina Xbox-produkter. Företaget hävdar dock att under 2008 kommer de röda siffrorna att övergå till svarta, och efter nästan 7 år på marknaden kan Microsoft börja tjäna pengar på Xbox.

Källa: Gamesindustry.