Den nya Radeon HD 4000-serien har precis fått utökning. Det är dags för den snabbare mellanklassmodellen 4870 att se dagens ljus. Till skillnad från lanseringen av lillebror 4850 kommer det ändå dröja tills det nya grafikortet dyker upp på butikshyllorna.

Anledningen till bristen på grafikkort är den nya minnestekniken GDDR5. Minnesmodulerna är idag en bristvara, och det kommer att dröja ett antal veckor tills produktionen kommit igång på allvar.

De första testerna pekar åt samma håll, nämligen att ATI tagit ett stort kliv framåt från den föregående 3000-serien. ATI Radeon HD 4870 presterar mycket bra i förhållande till prislappen, och har inga problem att konkurrera med det betydligt dyrare Geforce GTX 260. Ett urval tester finns i listan nedan.

ATI Radeon HD 4870 finns idag att förboka, med ett beräknat leveransdatum på slutet av juni eller början av juli, till ett pris av ungefär 2500 kronor i en handfull svenska datorbutiker. Lillebror Radeon HD 4850 finns redan nu tillgänglig för direkt leverans i ett flertal svenska butiker till ett pris av ungefär 1600 kronor.