Då VIA presenterade sin processor Nano i början av juni var Nvidia delaktiga och visade samtidigt upp en styrkrets innehållande ett Geforce-grafikkort för processorn. De båda företagen demonstrerade också den nya produkten i ett flertal olika tillämpningar, bland annat körandes det mycket krävande spelet Crysis.

Eftersom både AMD och Intel kan sälja kompletta system innehållande processorer, moderkortskretsar och grafikkort såg många detta till synes starka samarbete som ett sätt för både VIA och Nvidia att stärka sina positioner på marknaden. Men enligt de senaste uppgifterna från branschkännare är syftet från Nvidias sida något helt annat.

Nvidia sägs ha använt detta samarbete som en grund för diskussioner med Intel vad gäller licenser för att tillverka moderkortskretsar till processor-serien Atom. Om man också nyttjat sin position för att försöka få tillstånd att tillverka produkter som använder sig av Intels nya Quickpath Interconnect (QPI) är ännu inte känt. Säkert är dock att Nvidia för tillfället inte har tillstånd att tillverka produkter vare sig för Intel Atom eller vissa av de kommande Nehalem-processorerna som använder sig av just QPI.

Intel Atom och VIA Nano är mer eller mindre direkt konkurrerande produkter då de båda är avsedda för energisnåla datorer. Om uppgifterna är sanna är det underligt att Nvidia först väljer att stödja VIA fullt ut men sedan försöker att få till en affär med konkurrenten.

De moderkortskretsar som idag finns tillgängliga för Intel Atom är mer energihungriga än vad själva processorn är. Detta gör att nya kretsar, eventuellt från Nvidia, skulle kunna ge Intel ytterligare fördelar jämfört med konkurrenterna. Varken Nvidia eller VIA har kommenterat uppgifterna.

Källa: DigiTimes.