Den 6 januari i år började Intel sälja den första processorn byggd på 45 nanometer. Sedan dess har fler produkter blivit tillgängliga och på måndag kommer Centrino 2-plattformen att lanseras vilket också gör processorerna tillgängliga för bärbara datorer.

Konkurrenten AMD har ännu inte börjat sälja några processorer byggda på 45 nanometer, utan de håller sig fortfarande till 65. Tanken är att nya versioner av dagens Phenom-processorer skall bli tillgängliga i slutet av året, och dessa skall vara tillverkade med den förfinade tekniken. För första gången har nu en sådan processor setts utanför AMD:s testlabb, och dessa examplar har även genomgått några mindre tester.

Nyheterna med Deneb, som den nya processorn kallas, är förutom den bättre tillverkningstekniken också en större nivå 3-cache på 6 MB istället för 2 MB. Stöd för den nya minnestekniken DDR3 sägs finnas i nya Phenom.

En asiatisk webbsida har lyckats få tag på två stycken Deneb-processorer, den ena har en originalhastighet på 2,3 GHz och den andra 2,4 GHz. Maxhastigheten som uppnåddes på dessa vid överklockning var 3,4 GHz, men med vilken kylning framgår inte. Klart är dock att de presterar bättre än dagens Phenom-processorer, i alla fall i testprogrammet SuperPi som är det enda program där siffror har offentliggjorts.

Jämfört med dagens Phenom-produkter är Deneb ungefär 15 procent snabbare vid samma klockhastighet. Detta är ett steg i rätt riktning och eftersom det är frågan om tidiga förhandsexemplar tillverkade under vecka 16 respektive vecka 21 är det möjligt att ytterligare optimeringar hinner in i processorn innan lansering.

Källa: TCMagazine, PC Perspective.