Intels kraftfullaste mobila processorer är i dagsläget Core 2 Extreme X9100, som har två kärnor, sex megabyte L2-cache och en klockfrekvens på 3,06 GHz. Intel säljer även ett par andra modeller i den mobila Core 2 Extreme-serien, men ännu handlar det om processorer med två kärnor.

Nästa månad kommer Intel att lansera sin första fyrkärniga modell. Den heter Core 2 Extreme QX9300 och har fyra kärnor, 12 megabyte L2-cache och en klockfrekvens på 2,53 GHz.

Redan i mars började det dyka upp information om denna processor, bland annat priset. Hela 1038 dollar i kvantiteter om tusen processorer ska den nya modellen kosta. Enligt de allra senaste uppgifterna är dock prisuppskattningen från mars något i underkant, och processorn kommer istället att kosta hårresande 1390 dollar (cirka 8 300 kronor).

Priset är med andra ord ungefär tio gånger högre än för Core 2 Duo E7200, eller sju-åtta gånger högre än den populära Core 2 Duo E8400. Inte helt oväntat är den nya modellen mest avsedd för exklusiva datortillverkare som Alienware och Voodoo PC.

För de flesta användare är inte Core 2 Extreme QX9300 någon given uppgradering. Processorn kan dock ses som ett litet tecken för framtiden. Enligt Intel kommer fyra kärnor att bli vanligt i bärbara datorer först i andra halvan av 2009.

Källa: TCMagazine.