Tillverkarna själva kallar de för netbooks. Datorerna är billga ultraportabla datorer, och varenda datortillverkare inklusive några moderkortstillverkare har gett sig in i matchen. Asus har redan ett helt arsenal med olika Eee PC, MSI Wind lär dyka upp i Sverige inom kort och även Dell, Acer, Gigabyte med flera planerar egna modeller.

Gemensamt för de flesta av dessa datorer är att de använder Intels nya processor Atom. Just nu har Atom inte jättestor konkurrens. VIA säljer en processor som heter Nano, men Atom är populärast.

Dirk Meyer, AMD:s splitter nya VD, nämnde igår att de kommer att konkurrera mot Intels processor Atom. Han ville inte ge några detaljer, men sa att mer information kommer att presenteras i november. SweClockers har dock en del uppgifter att tillföra. Processorn kommer att dra under 8 watt, ha en enkel kärna på 1 GHz och vara baserad på Athlon 64.

Trots att Atom är en väl använd komponent i en familj datorer som håller på att rita om hela laptopmarknaden, är Intel lite tveksamma till den egna processorn. Visst, det är en bra krets, men det är ju trots allt en processor som de flesta av oss inte kommer att använda. I alla fall om man får tro Intels VD Paul Otellini:

If you look at the netbook products being built around Atom, they’re all lower-priced, lower features, smaller screen size notebooks aimed at first-time buyers or the second, third or fourth machine in a household. … Atom is less than a third of the performance of our Centrino. You’re dealing with something that most of us wouldn’t use.

Intel lanserade nyligen plattformen Centrino 2, ett samlingsnamn för bärbara datorer som använder vissa kraftfulla Intelkomponenter. Det är naturligt att Intel inte vill att en billigare produkt ska sno marknadsandelar från de dyrare systemen där pengarna ligger. Påståendet får dock ses som ganska lustigt i samband med AMD:s ivriga vilja att konkurrera.

Källa: Tech Report, Dailytech.