De första encyklopedierna var tjocka böcker, där ett fåtal kunniga individer skrev de flesta artiklarna. Innehållet verifierades sedan av experter inom olika områden, men ibland var det experterna själva som också skrev artiklarna.

Dessa traditionellt skrivna verk, som Encyclopedia Britannica och Nationalencyklopedin, har fördelen att ha erkända författare som står för innehållet. Det gigantiska nätbaserade uppslagsverket Wikipedia har valt ett annat angreppssätt. Här kan vem som helst gå in och redigera artiklarna, och dessutom vara så gott som anonym.

Nu lanserar Google ett eget uppslagsverk. Tjänsten Knol är en slags hybrid mellan de traditionella uppslagsverken och Wikipedia. Vem som helst kan skapa artiklar, men skaparen blir också ensamt ansvarig över innehållet. Detta innebär att varje artikel kan innehålla tydlig information om vem som är författare och vad denna person har för bakgrund och kvalifikationer.

Den som är sjuk och slår upp artikeln om migrän kan se att den är skriven av Richard Kraig, som har titeln ”Neurologist/Neuroscientist” vid University of Chicago i USA. Den som inte litar på Kraig kan få andra synpunkter. Google uppmuntrar att flera experter skriver olika artiklar om samma ämne.

Just nu är de flesta texterna på Google Knol relaterade till sjukvård och medicin, men Google hoppas att fler ämnen kommer att kunna täckas in i framtiden.

Källa: Knol.