I oktober lanserar Intel processorfamiljen Bloomfield, en Nehalembaserad processorfamilj som riktas till prestandamedvetna datorentusiaster. Denna familj är till för samma typ av användare som köper de snabbaste Core 2 Quad och Core 2 Extreme, och riktas inte mot massmarknaden.

Processorer som bygger på arkitekturen Nehalem och som tillhör mellanklassen kommer att lanseras det tredje kvartalet 2009. Just nu ser det ut som att samma typ av processor släpps till bärbara datorer ungefär samtidigt. Detta betyder att Nehalem under detta och år under den större delen av 2009 kommer att vara reserverad för datorentusiaster och servrar.

Bloomfield har precis som alla modeller som baseras på Nehalem inbyggd minneskontroller (DDR3) och stöd för parallelliseringstekniken Hyperthreading. De flesta modeller i processorfamiljen kommer att ha fyra kärnor.

Just Bloomfield har tre stycken minneskanaler. Intels kommande mellanklassmodell Lynnfield lanseras det tredje kvartalet 2009 och har istället två kanaler, likt de flesta av dagens system.

Nehalem för bärbara datorer kommer i två varianter: Clarksfield och Auburndale. Den sistnämnda modellen är budgetvarianten som har integrerat grafikkort. Clarksfield är en mobil version av den stationära mellanklassmodellen Lynnfield.

Intels nya mobila plattform har kodnamnet Calpella. En Calpella-baserad dator består av en Nehalem-baserad processor och en mobil version av styrkretsen Ibex Peak. Denna sydbrygga används även till moderkort för stationära datorer, dock inte till kraftfullare Bloomfield. Plattformen kommer att ha stöd för 802.11n trådlöst nätverk och även Wimax.

Källa: Tech Report.