Vanligtvis använder partnertillverkare så kallade referensdesigner. Detta betyder att många grafikkort är identiska, oavsett om det står Sapphire eller Powercolor på kartongen.

Det blir dock allt vanligare att partnertillverkare byter ut grafikkortskylaren till en egen modell. Sapphire har insett att priset är en viktig faktor, och har nu utvecklat ett förbättrat Radeon HD 4850 som inte kostar mer än standardmodellen.

Sapphire är till och med så nöjda med den nya designen att de kommer att sluta sälja referensmodellen helt och hållet. Istället ska den nya modellen säljas som standardutgåva – under det logiska namnet "Sapphire Radeon HD 4850".

Grafikkortskylaren är tillverkad av aluminium med en kärna av koppar, och liknar till stora delar Intels processorkylare. Den nyutvecklade modellen tar upp två kortplatser på grund av den nya kylarens storlek.

Tillverkaren har också designat om kretskortet. Strömförsörjningen är något nedbantad, vilket också betyder att vissa komponenter har flyttats. Grafikkortet har annars samma klockfrekvenser som referensdesignen.

Sapphires nya Radeon HD 4850 har ännu inte dykt upp i svenska butiker, men den nuvarande modellen kostar cirka 1 400 kronor. Den uppdaterade varianten ska enligt uppgift ha samma prislapp.

Källa: Sapphire.