För ett par år sedan introducerade både Intel och AMD varsin serie processorer med extrem prestanda. AMD kallar sina modeller för "FX", medan Intel går på det mer självförklarande "Extreme Edition". Gemensamt är att de båda utgör de absolut snabbaste modellerna i respektive serie, och att prislappen ofta varit uppe och nosat på 1 000 dollar.

Sedan Intel lanserade Core 2 har AMD haft problem att hänga med i prestandakampen. De senaste två åren har inga FX-modeller sålts, medan Intel fortsatt i lugn och ro med Extreme Edition. Nu rapporterar den ryska hårdvarusajten X-Bit Labs att AMD planerar att återuppliva FX under 2009.

Nya FX kommer att baseras på Deneb, som är AMD:s uppgraderade kärna för Phenom byggd med 45 nanometersteknik. Tack vare mer avancerad tillverkningsteknik finns det plats för större cacheminne och högre klockfrekvenser.

Deneb FX lanseras under 2009, och kommer att stödja både DDR2- och DDR3-minne. Processorn ingår i den nya AM3-plattformen, och kommer enligt rykten att nå klockfrekvenser över 3 GHz.

Att AMD återupplivar gamla FX kan betyda att företaget ser fram emot att återigen kämpa om prestandatronen. Denna gång är det Core i7 som är det värsta hotet vid horisonten.

Källa: X-bit labs.