Microsoft satsar 300 miljoner dollar på en kampanj för operativsystemet Windows Vista. I kampanjens inledande fas har grundaren Bill Gates figurerat tillsammans med den amerikanska komikern Jerry Seinfeld i två omdiskuterade reklamfilmer.

Trots att endast två avsnitt visats avslutar Microsoft samarbetet med Jerry Seinfeld. Marknadsföringen gav sken av att komikern skulle inneha huvudrollen genom hela kampanjen, men så är alltså inte fallet. Om detta var planerat redan från början eller om samarbetet avslutades på grund av missnöje med resultatet är oklart. Seinfelds lön på 10 miljoner dollar ger dock skäl för ryktena om att fler avsnitt var planerade.

Kritiker hävdar att den senaste kampanjen är ett försök att kopiera Apples framgångsrika "I am a Mac"-koncept. Reklamfilmerna framhäver dock inte Microsofts produkter, utan kan mest ses som ett försök att göra mjukvarujätten mer mänsklig.

Den första reklamfilmen hade premiär i början av månaden. I den figurerar Bill Gates och Jerry Seinfeld på jakt efter det perfekta paret skor. Windows Vista, eller någon annan produkt från Microsoft för den delen, nämns inte över huvudtaget.

Den andra reklamfilmen dök upp ungefär en vecka senare. Radarparet har nu flyttat in i en helt vanlig familj för att uppleva "riktiga människor". Inte heller här nämns några produkter, men skorna från det första avsnittet får vara med.

Microsofts kampanj fortsätter under de kommande månaderna, möjligtvis med mer traditionell marknadsföring än den med Seinfeld i huvudrollen.

Källa: Valleywag.