Att företag som Intel och AMD jobbar på hybridprocessorer som kombinerar CPU och GPU är inte så konstigt. Grafikkorten används mer och mer till beräkningar som tidigare var exklusiv processorn, och nu arbetar Microsoft på grafikkortsfunktioner till den vanliga processorn.

Microsoft kallar tekniken för WARP, vilket helt enkelt är en mjukvarurenderare för DirectX 10-grafik. Enligt Microsoft kan detta vara användbart, eftersom den som spelar datorspel sällan inte behöver uppgradera grafikkortet. WARP kan även vara användbart om exempelvis grafikkortet krånglar.

Enligt Microsoft fungerar funktionen utan att DirectX-program måste modifieras av utvecklaren. Funktionen är därför helt transparent för användaren.

Prestanda för lösningen är inte så tokig, fastän diskreta grafikkort givetvis kutar förbi processorn. En Core i7 965 kan exempelvis klara av Crysis i 7,4 FPS, med upplösningen 800x600. Detta är faktiskt högre prestanda än vad Intels integrerade grafikkort får, som enbart klarar av 5,2 FPS.

I jämförelse får ett billigt Geforce 8400 GS hela 34 FPS i medel, vilket snyggt demonstrerar att grafikprocessorer är överlägsna generella processorer för grafiska beräkningar.

Något som Microsoft inte talar högt om är Larrabee, Intels kommande grafikprocessor. Larrabee är baserad på x86-processorer, och kommer förmodligen att kunna dra nytta av Microsofts arbete på DirectX 10. Larrabee väntas lanseras 2009-2010.

Källa: Tech Report.