Redan förra månaden berättade AMD om sitt initiativ Stream, och nu har en drivrutin för tekniken inkluderats i Catalyst.

Stream är AMD:s teknik så att mjukvaruutvecklare på ett enkelt och enhetligt vis kan programmera grafikkortet, så att grafikprocessorn kan användas till fler beräkningar än rent grafiska. Tekniken konkurrerar därför mot Nvidias motsvarighet CUDA.

Enligt AMD har dock Stream flera fördelar jämfört med Nvidias teknik. Stream bygger på öppna standarder, och förväntas därför användas mer av utvecklare.

Flera mjukvaruutvecklare kommer att dra nytta av tekniken. Bland annat kommer Stream att kunna programmeras via DirectX 11, och även Photoshop CS4 kan utnyttja grafikprocessorn på Radeon.

För att demonstrera vad tekniken går för släpps även programmet ATI Avivo Video Converter, som använder beräkningskraften i grafikkortet för att koda video.

Utöver nyheten med Stream bjuder Catalyst 8.12 på en del annat godis. Crysis får upp till 25 procent bättre prestanda, Crysis Warhead får upp till 13 procent bättre prestanda och Devil May Cry 4 får upp till sex procent bättre prestanda. Även FEAR, Left4Dead, Lost Planet Colonies, Fallout 3 och Prey har stora prestandaförbättring.

De största kanonerna är dock för Far Cry 2, som med Crossfire och utan Anti-Aliasing kan få upp till 60 procent bättre prestanda.

Drivrutinen finns för nerladdning på AMD:s webbplats. För att Stream ska fungera krävs ett grafikkort i Radeon HD 4000-serien.