Nvidia gick alldeles nyligen över till 55 nm-tillverkningsteknik, och har lanserat uppgraderade grafikkort i Geforce GTX 200-serien baserad på de nya kretsarna. Tillverkningen i 55 nm kommer dock att bli relativt kortlivad – senare i år går både Nvidia och AMD över till 40 nm. Detta möjliggör ännu fler transistorer på kretsarna.

De senaste månaderna har det ryktats en del om Nvidias kommande 40 nm-kretsar. Informationen som har publicerats har dessvärre varit relativt svepande och otydlig. Exempelvis har vissa rapporter gett ett lanseringsdatum det första kvartalet, där andra uppgifter sagt att kretsen släpps det fjärde kvartalet.

Nu har nya uppgifter rett ut dessa otydligheter. Nvidia planerar nämligen att lansera två 40 nm-grafikprocessorer i prestandasegmentet i år, inte en. Den första nya prestandakretsen som Nvidia lanserar är en krympt version av GT200b, tillverkad i 40 nm istället för 55 nm. Denna har kodnamnet GT212.

Det har tidigare rapporterats att GT212 stödjer GDDR5-minne och DirectX 11, men dessa uppgifter har visat sig vara felaktiga. Kretsen har fler streamprocessorer och eventuellt högre klockfrekvenser än dagens GT200b, men stödjer annars DirectX 10 och GDDR3. Lanseringsdatumet är tidigt i år, slutet på första kvartalet eller andra kvartalet.

De stora kanonerna sparar Nvidia till en helt ny krets, GT300. Denna krets stödjer definitivt DirectX 11 och GDDR5-minne, och är tillverkad i 40 nm. Den rapporteras vara Nvidias första radikala design sedan G80 (Geforce 8), och kan förhoppningsvis bjuda på prestanda utöver det vanliga.

Tekniskt kommer GT300 att gå från en ny arkitektonisk design, som ska förbättra beräkningskraften ordentligt. Eftersom den är en helt ny design har Nvidia dessutom möjligt att börja på låga klockfrekvenser, så grafikkort baserade på kretsen bör inledningsvis kunna vara relativt svala.

Lanseringsdatumet är någon gång det fjärde kvartalet i år.

Källor: Hardware Infos, Techpowerup.